Magnesiumbrist

Magnesiumbrist

Har du svårt att sova? Är mer sötsugen än vanligt? Myrkrypningar i benen eller svår Magnesiumbrist bidrar till yrsel huvudvärk? Alla dessa symptom och åkommor kan vara tecken på magnesiumbrist. Det är vanligt att drabbas av magnesiumbrist. Detta kan härledas till att många av de livsmedel vi äter är behandlade på olika sätt som gör att de blir närings- och mineralfattiga.

Sädesslag som vete, råg och ris processas eller raffineras ofta innan de hamnar på hyllan i mataffären. På så sätt kan den naturliga magnesiumnivån i livsmedlen reduceras med hela 80 %.

Core ZMA består av en vetenskaplig blandning av aminosyrabundet (kelaterat) zink och magnesium med hög biotillgänglighet samt vitamin B6. ZMA är ett mycket populärt kosttillskott bland bodybuilders, styrkeatleter och elitidrottare och ska intas före nattsömn.  
359:- / st

Kaffe bidrar till magnesiumbrist

Magnesium har ytterligare fiender i form av vissa specifika livsmedel som utgör en stor del av många personers dagliga kosthållning, nämligen drycker som; läsk, alkohol, kaffe och te. Denna typ av drycker är också hårt raffinerade, har ett högt Trött av magnesiumbrist sockerinnehåll samt är vätskedrivande.

Egenskaper som innebär att organ och processer i vår kropp som ansvarar för avgiftning samt reglering av insulinnivåerna får arbeta mycket hårt. Den minsta gemensamma nämnaren för dessa kroppsliga processer och funktioner styrs av magnesium.

Ju mer skräpmat du äter, desto mer magnesium förbrukas, vilket lätt kan leda till magnesiumbrist. Mat som är rik på kalcium kan också leda till brist på magnesium. Mjölkprodukter innehåller i regel stora mängder kalcium och det är därmed inte ovanligt att personer snabbt får i sig stora doser kalcium.

Kalcium försämrar kroppens förmåga att absorbera magnesium, så det gäller att det råder en balans mellan de två mineralerna.

 • Läsk ökar risken
 • Kaffe ökar risken
 • Drycker med hög sockernivå ökar risken
Äter du bakelser, kakor, efterrätter, godis eller andra sötsaker regelbundet?
Raffinerat socker är inte bara innehållslöst på magnesium den orsakar också att kroppen utsöndrar magnesium genom njurarna. Processen att framställa raffinerat socker från sockerrör avlägsnar melass vilket sänker magnesiumhalten helt. Socker bidrar inte bara till att minska magnesiumnivåerna. Söta livsmedel är kända av dietister som “antinäringsämnen”. Anti-näringsämnen som godis är livsmedel som ersätter hela näringsrika livsmedel i kosten.

Eftersom alla livsmedel kräver vitaminer och mineraler för att konsumeras i syfte att driva processen för matsmältningen, är det viktigt att välja livsmedel som kan “sätta tillbaka” viktiga näringsämnen, och lite till. Desto mer söta livsmedel och bearbetade bakverk du äter regelbundet, desto mer sannolikt att du har brist på magnesium och andra viktiga näringsämnen.

Se efter tio i tv 4 angående magnesiumbrist här

Lägsta nivå magnesium vi bör äta?

För att vår kropp ska fungera optimalt bör vi äta 300-450 milligram magnesium per dag. Svenskens generellt försämrade matvanor i kombination med ett ökat utbud av snabbmat gör det svårt för oss att få i oss de rekommenderade doserna via kosten.

Magnesium är speciellt viktigt för kroppens förmåga att omsätta och absorbera proteiner och kolhydrater. Magnesium krävs även för aktivering av mer än 300 olika enzymreaktioner i kroppen och är avgörande för många cell-, nerv-, skelett- och muskelfunktioner.

Utan magnesium kan inte heller fundamentala kroppsfunktioner som muskelavslappning efter en muskelsammandragning fungera. Därför bör man använda någon form av magnesiumtillskott för att säkerställa att tillräcklig nivå uppnås.

Magnesium reglerar blodtrycket

Magnesium har alltså stor effekt och verkan i kroppen. Bland annat har vi magnesium att tacka för reglering av blodtryck och hos vissa kan tillskott av magnesium leda till sänkt blodtryck.

Blodets förmåga att koagulera styrs också av magnesium och därmed förhindrandet av blodproppar. Kroppens reglering av blodsocker är också den beroende av magnesium för att fungera optimalt. Alla dessa livsnödvändiga funktioner kan alltså försämras avsevärt eller sluta fungera om du lider av magnesiumbrist.

Andra faktorer som kan leda till magnesiumbrist, förutom en näringsfattig kosthållning och vätskedrivande drycker, är hård träning, hormonella rubbningar, psykisk och fysisk stress, amning och användning av hormonella preventivmedel.

Äter du någon form av laxermedel kan även det innebära att kroppen får svårare att ta upp magnesium och andra mineraler.

Riskgrupper?

Magnesium otillräcklighet kan uppstå när intag sjunka under RDA men ligger över det belopp Riskgrupper magnesiumbrist som krävs för att förhindra öppen brist. Följande grupper är mer benägna än andra att vara i riskzonen för magnesiumbrist eftersom de vanligtvis konsumerar otillräckliga mängder eller har medicinska tillstånd (eller ta mediciner) som reducerar magnesium absorption från tarmen eller öka förluster från kroppen.

Glutenintoleranta

Personer med gastrointestinala sjukdomar – Den kronisk diarré och försämrat fettupptag följd av Crohns sjukdom, glutenkänslig enteropati (celiaki), och regional enterit kan leda till magnesiumbrist över tid. Resektion eller bypass av tunntarmen, speciellt ileum, leder vanligtvis till malabsorption och magnesium förlust.

Diabetiker

Personer med typ 2-diabetes – Magnesium underskott och ökad urinutsöndring av magnesium kan förekomma hos personer med motstånd och / eller typ insulin 2-diabetes. Magnesium förlusten verkar vara sekundärt till högre koncentrationer av glukos i njurarna som ökar urinproduktionen.

Alkohlister

Personer med alkoholberoende – Magnesiumbrist är vanligt hos personer med kronisk alkoholism. I dessa individer, dålig kostintag och näringsstatus; gastrointestinala problem, bland annat kräkningar, diarré, och steatorré (fet avföring) till följd av pankreatit, nedsatt njurfunktion med överskott utsöndring av magnesium i urinen; fosfat utarmning; D-vitaminbrist, akut alkohol ketoacidos och hyperaldosteronism sekundärt till leversjukdom kan alla bidra till minskad
magnesiumnivå.

Äldre personer

Äldre vuxna – Äldre vuxna har lägre intaget av magnesium än yngre vuxna. Dessutom magnesium absorption från tarmen minskar och njur magnesium utsöndrings ökar med åldern. Äldre vuxna är också mer benägna att ha kroniska sjukdomar eller ta mediciner som förändrar magnesiumstatus, vilket kan öka risken för magnesiumbrist.

Vanligaste problemen vid magnesiumbrist

Vanliga symptom som kan vara förenat med magnesiumbrist är bland annat sömnproblem, orkeslöshet, försämrad aptit, irritation och lättretlighet, darrningar, yrsel, depression, svettningar, förhöjd puls, kramper och spasmer i musklerna, urinvägsinfektion, ökad PMS, inlärningssvårigheter och hörselrubbningar.

Magnesiums påverkan på nervsystemet gör att vi kan sova gott, lugnt och rofyllt. Brist på magnesium kan leda till en riktigt ond cirkel då den försämrade nattsömnen förstärker effekten av många andra symptom. Är vi trötta blir vi också mer irriterade, oroliga, ångestfyllda och stressade. Att en depression kan uppstå som följd av magnesiumbrist är därför inte svårt att förstå och den onda cirkeln är sluten.

 • Sömnproblem kan bero på brist på magnesium
 • Depression kan bero på magnesiumbrist
 • Kramper och Spasmer i musklerna kan bero på magnesiumbrist
 • Hörselrubbningar kan bero på magnesiumbrist
 • Försämrad aptit kan bero på magnesiumbrist
 • Darrningar kan bero på magnesiumbrist
 • Ökad PMS kan bero på magnesiumbrist
 • Förhöjd puls kan bero på magnesiumbrist
 • Irritation och lättretlighet kan bero på magnesiumbrist
 • Magnesiumbrist för med sig många olika symptom, undvik att drabbas av magnesiumbrist genom att ta ett magnesiumtillskott regelbundet
Upplever du mycket stress i ditt liv, eller har du nyligen haft ett stort medicinskt ingrepp som en operation?
Både fysisk och emotionell stress kan vara en orsak till magnesiumbrist. Stress kan vara en orsak till magnesiumbrist och brist på magnesium tenderar att förstora stressreaktionen och förvärra problemet.

I studier om adrenalin, kortisol, biprodukter från stress och ångest har dessa varit förknippade med magnesiumbrist! Eftersom påfrestande förhållanden kräver mer magnesium av kroppen kan alla sådana situationer leda till brist, inklusive både psykologiska och fysiska former av stress såsom kirurgi, brännskador, och kronisk sjukdom.

Uttorkning ökar risken för magnesiumbrist

Att svettas kraftigt och ofta på grund av intensiva träningsformer som långdistanslöpning, cykling eller klättring kan också leda till magnesiumbrist. Med den utgående svetten följer också viktiga mineraler som just magnesium.

Bristen kan ge uppkomst till symptom som matthet, energiförslut, kramper och darrningar. Kvinnor som genomgår klimakteriet kan även dem ligga i riskzonen för att drabbas av magnesiumbrist. Kraftiga svettningar är nämligen en vanlig åkomma i detta stadium och personen i fråga kan enklare drabbas av sömnsvårigheter, värk och ångest som följd av bristen på magnesium.

Har du en känslig tarm eller en tarmsjukdom som exempelvis IBS, Irritable Bowel Syndrome, kan det också leda till ett allvarligt försämrat upptag av magnesium och andra mineraler.

Vilka livsmedel hjälper mot magnesiumbrist?

Lider du av någon av dessa nämnda sjukdomar eller symptom kan du lida av magnesiumbrist. Magnesiumbrist kan alltså bero på intensiv träning och svettning, näringsfattig kosthållning som består av för stora delar raffinerade livsmedel, en kronisk tarmsjukdom eller kvinnors övergångsålder.

För att råda bot på existerande brist och dess symptom eller motverka framtida magnesiumbristbesvär kan du se till att äta lite extra av följande livsmedel som är rika på mineralen

 • Spenat motverkar magnesiumbrist
 • Sötmandlar, Hassel- och cashewnötter motverkar magnesiumbrist
 • Sojabönor motverkar magnesiumbrist
 • Bovete motverkar magnesiumbrist
 • Råris motverkar magnesiumbrist
 • Hirs motverkar magnesiumbrist
 • Räkor motverkar magnesiumbrist
 • Banan motverkar magnesiumbrist
 • Ostron motverkar magnesiumbrist
 • Potatis motverkar magnesiumbrist
 • Vitkål motverkar magnesiumbrist
 • Råg och grahamsmjöl motverkar magnesiumbrist

Får jag i mig tillräckligt med magnesium el är jag i farozonen att drabbas av magnesiumbrist?

En metod för att bedöma din magnesiumstatus är att helt enkelt att kontakta din vårdcentral och begära ett detaljerat magnesium test. Ett magnesium prov bedöms vanligtvis med hjälp av testerblodserum, och dessa tester kan vara missvisande. Endast 1% av magnesiumet i kroppen kan faktiskt hittas i blodet, och endast 0,3% återfinns i blodserum, det är därför ej helt tillförlitligt att utifrån detta bedöma om man lider av magnesiumbrist el ej.

Vad göra? Lyckligtvis är det möjligt att få en känsla av vart ditt intag kan ligga genom att ställa dig själv några frågor om din livsstil, och titta efter vissa tecken och signaler på låga halter av magnesium.

Råa livsmedel bättre mot magnesiumbrist

Att dessa livsmedel är som mest rika på magnesium i sitt naturliga tillstånd kanske är självklart. Har du magnesiumbrist är det därför klokt att använd milda former av tillagning eller äta de livsmedel som går i rå form. Så fort du kokar eller steker en råvara förstörs viktiga Motverka magnesiumbrist genom att äta magnesiumrika livsmedel näringsämnen och mineraler.

Genom att fokusera på en naturligare och mer välbalanserad kost kan du undvika magnesiumbrist och alla de åkommor och besvär det kan ge upphov till. Trots en fullvärdig kost kan det dock vara svårt att få i sig tillräckligt med magnesium. vid odling och producering av många grönsaker används diverse gödselmedel rika på fosfor och kalium, ämnen som är verkliga fiender till den mängd magnesium som återfinns i jordbruksmarken.

Surt regn och kalkrik jord har också en negativ inverkan på mineralen. Att försöka köpa ekologiskt framställda råvaror utan bekämpningsmedel är därför extra viktigt. Både för miljön och för våra kroppar och vårt välmående. Ekologiskt motverkar magnesiumbrist.

Dricker du kolsyrade drycker regelbundet?
De flesta läskedrycker innehåller fosfater. Dessa ämnen hindrar magnesiumet att tas upp inne i mag-tarmkanalen, vilket gör det otillgängligt för kroppen. Så även om du äter en balanserad kost kan du genom att dricka läsk vid dina måltider spola ut magnesiumet ur kroppen utan att det tas upp. Den genomsnittliga konsumtionen av kolsyrade drycker i dag är mer än tio gånger vad det var i 1940,

Ät magnesiumtillskott

Otillräckliga nivåer av magnesium i våra kroppar kan ställa till med riktigt mycket. Ingen vill drabbas av ihållande kramper, ryckningar, sömnsvårigheter eller allvarliga problem och sjukdomar som hjärtsvikt, depression, sömnlöshet och benskörhet. En näringsrik kost är nyckeln till en hälsosam kropp. Är du orolig att du befinner dig i riskzonen för att drabbas av magnesiumbrist?

Se då till att göra en del enkla förändringar, främst rörande din kosthållning. Att öka mängden frukt och grönt och äta mer nötter och fullkornsprodukter är smarta steg mot ett hälsosammare liv som alla klarar av att göra och är du osäker använd ett magnesiumtillskott. Unvik att drabbas av magnesiumbrist!