Magnesiumcitrat

Magnesiumcitrat

Magnesiumcitrat – behöver jag äta ett tillskott av magnesiumtillskott?

Magnesiumcitrat innehåller hela 800 mg magnesiumcitrat för bästa funktion och upptag.
Kampanjpris tom 2/2! 158:- / st
 • Magnesiumcitrat bidrar till att minska trötthet och utmattning
 • Bidrar till nervsystemets normala funktion
 • Magnesiumcitrat bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder

Magnesium i kroppen

Magnesiumcitrat – Magnesium är ett mineral och är ett av kroppens spårämnen och bidrar till att upprätthålla Magnesiumcitrat styrka flera livsviktiga funktioner i kroppen. Idag kan vi tillgodogöra oss magnesium genom kosten och genom kosttillskott.

Magnesiumcitrat är en hög koncentration av magnesium som gör att du kan vara säker på att du får i dig hela det rekommenderade magnesiumintaget varje dag. Magnesiumets centrala roll för flera av kroppens funktioner påverkas lätt om magnesiumkoncentrationen av olika anledningar rubbas.

Kroppens koncentration av magnesium finns till största delen i tänderna och i skelettet, ungefär 60 %, och resterande 40 % är fördelat mellan musklerna, blodet och cellerna.

Många av kroppens enzymer och funktioner är direkt beroende av en jämn koncentration av magnesium och ett lågt magnesiumvärde kan ge muskelkramper, nedstämdhet och även påverka chanserna att bli gravid. Magnesiumcitrat är en bra investering i din kropp.

Med ett extra intag av magnesiumcitrat kan du öka dina chanser att bli gravid, minska ångestsymtom, reducera risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer samt stärka skelett och tänder.

Undvik magnesiumbrist

Kosttillskott med magnesium och magnesiumcitrat är speciellt nyttigt för personer som ligger i  riskgruppen av att drabbas av magnesiumbrist. Låga halter av magnesium kan rubba flera av kroppens vitala och livsviktiga processer.

Det är inte alltid man märker att kroppen lider av en för låg nivå av magnesium men signaler som ska väcka denna uppmärksamhet är bland annat muskelkramper, nedstämdhet, ångest, oregelbunden hjärtrytm, svårigheter att bli gravid och domningar.

Vid misstanke om magnesiumbrist köp ett magnesiumtillskott i form av magnesiumcitrat.

Dagsbehovet av magnesium är fastställt av livsmedelsverket och i nuläget rekommenderas följande intag:
 • Barn 50 – 200 mg
 • Kvinnor 280 mg
 • Män 350 mg

Var finns magnesium?

Magnesium finns i många livsmedel som vi äter varje dag eller väldigt regelbundet. Grundregeln är att ju mer allsidig kost du äter desto säkrare kan du vara på att du får i dig alla  näringsämnen och vitaminer som kroppen behöver för att må bra och för att de inre fysiologiska processerna ska fungera tillfredsställande. Vid ensidig kost behövs ett magnesiumcitrat.

Kött, fisk, gröna grönsaker och baljväxter är några av de livsmedel som är rika på magnesium och även en rad andra nyttiga ämnen som kroppen behöver. Förutom dessa produkter hittar du även magnesium i en mängd olika sorters frön, nötter, sesamfrön, sötmandel, paranötter, bovete, vetegroddar, bönor och sojabönor.

Många människor får i sig den dagliga rekommenderade dosen av magnesium men väldigt många personer får inte alls i sig de rekommenderade mängderna och då är det bra att komplettera intaget av magnesium med magnesiumcitrat.

Vem bör äta magnesiumcitrat?

Vegetarianer och veganer som av naturliga skäl avhåller sig från kött och fisk riskerar att få ett sänkt intag av magnesium och bör därför äta ett magnesiumcitrat. Personer som lever ett stressat liv och känner ångest kan bli hjälpta av att tillföra magnesiumcitrat till sin dagliga kost.

Även gravida och ammande kvinnor kan på ett enkelt sätt få en normal nivå av magnesiumhalten i kroppen genom att tillföra ämnet i tablettform. Äldre och sjuka personer kan behöva olika former av kosttillskott i form av magnesiumcitrat för att kroppen ska orka arbeta.

Det är framförallt viktigt att magnesiumhalten är väl reglerad och om man har svårt att få i sig näringsämnet via kosten är ett tillskott av magnesiumcitrat alldeles utmärkt.

 • Magnesiumcitrat behövs extra mycket om du är gravid
 • Magnesiumcitrat behövs under stressiga perioder
 • När vi blir äldre behöver vi ett tillskott av magnesium
 • Magnesiumcitrat behövs när du tränar hårt
 • När det är varmt klimat och vi svettas mycket behöver vi ofta extra tillskott av magnesium
 • Magnesiumcitrat motverkar magnesiumbrist

Magnesiumtillskott i stressiga perioder

Ibland är det fullt tillräckligt att endast periodvis tillföra kroppen vissa näringsämnen som man inte kan tillgodogöra sig genom det dagliga födointaget. Om du till exempel råkar ut för en allvarlig maginfluensa eller långdragna diarréer där du förlorar stora mängder vätska är det  väldigt viktigt att du säkerställer förlusten av viktiga mineraler med bland annat magnesiumcitrat och eventuellt andra kosttillskott och vitaminer.

Det är alltid lättare för kroppen att återhämta sig när vätskebalansen och nivån av näringsämnen, spårämnen och vitaminer är inom normalnivå för respektive kön och viktklass.

Magnesium har även en inverkan på vårt immunförsvar och personer som har nedsatt immunförsvar kan lida brist på magnesium och bör därför äta magnesiumcitrat. Även oregelbunden hjärtrytm som till exempel förmaksflimmer kan utlösas av att magnesiumhalten i kroppen är alldeles för låg.

Känner du dig rastlös? Trött? Har svårt att sova? Då kan ett magnesiumtillskott i form av magnesiumcitrat hjälpa dig!

Magnesium samverkar med andra ämnen

Magnesium har många egna funktioner i kroppen men också flera stödjefunktioner vilket betyder att magnesiumnivån måste vara optimal för att andra ämnen ska kunna bildas och för att processer ska kunna fungera.

Kroppens kalciumomsättning styrs bland annat av magnesium som har till uppgift att aktivera Magnesiumcitrat tillsammans med andra preparat specifika enzymer och på sätt styra omsättningen av kalcium. Även bildandet av proteiner i cellerna är en viktig mekanism där magnesium har stor betydelse och själva processen kallas för proteinsyntes. För att säkerställa cellernas funktion bör ett magnesiumcitrat intas.

Om du inte får i dig tillräckligt med magnesium eller om din kropp inte kan tillgodogöra sig magnesium via livsmedel är det en stor trygghet att veta att magnesiumcitrat är en av få magnesiumföreningar som tas upp mest och bäst i kroppen. Många andra föreningar av magnesium tas inte upp i samma utsträckning som magnesiumcitrat och därför är valet i det närmaste solklart; tar du tabletter med magnesiumcitrat kan du vara säker på att kroppen tillgodogör sig hela intaget av denna formula som är en högkoncentration av magnesium.

Tillförsel av magnesium i tablettform upptas till 99 % i tunntarmen och drygt 60 % av detta upptag går direkt ut i kroppens skelett. Magnesiumcitrat utsöndras från kroppen via njurarna och den så kallade glomerulära filtrationen.

Magnesiumcitrat håller förkylningen borta

Höst och vinter är ofta förknippat med förkylningstider och det är aldrig roligt att åka på en Hjälper magnesiumcitrat mot förkylning? riktig dunderförkylning och bli sängliggande på obestämd tid. Det går naturligtvis inte att helgardera sig mot förkylningar men du kan göra mycket för att stärka din hälsa genom att ta ett magnesiumtillskott i form av magnesiumcitrat.

Ett väldigt bra sätt att försöka mota förkylningar och andra virus är att bygga upp kroppens immunförsvar. Det finns en mängd olika saker som du kan göra för att stärka kroppens eget immunförsvar och bland annat är hälsokost och daglig motion verkligen saker som kan främja hälsan och bygga upp kroppens egna försvar.

För att underlätta för kroppen kan du hjälpa den genom daglig tillförsel av nyttiga mineraler och däribland magnesiumcitrat. Genom att säkerställa att du får i dig den rätta mängden av magnesium är ett tillskott av magnesiumcitrat att rekommendera.

När du dagligen tar ditt tillskott av magnesiumcitrat kan du vara säker på att du får i dig den rekommenderade dosen och du behöver inte fokusera på att äta livsmedel med hög magnesiumhalt.

 • Magnesiumcitrat hjälper kroppen att återhämta sig samt:
 • Slappna av och sova bättre
 • Håller förkylningen borta
 • Stärker kroppens skelett
 • Minskar träningsvärken
Fördelen med ett regelbundet intag av magnesiumcitrat är att det inte enbart stärker immunförsvaret utan har en generell positiv effekt på din hälsa. Har du kanske känt dig lite nere kan detta plötsligt vara som bortblåst eftersom låga magnesiumhalter har visat sig inverka på vår mentala hälsa.

När ska du ta magnesiumtillskotten?

Tabletter innehållande magnesiumcitrat kan med fördel tas i samband med måltid och sköljas ner med ett glas vatten. Du bör dock vara uppmärksam på att vissa läkemedel kan ha en försämrad upptagningsförmåga om de intas i samband med kosttillskott, och därför kan det var klokt att ta läkemedel och kosttillskott på olika tidpunkter.

Det är alltid rekommenderat att du talar om för din läkare att du använder magnesiumcitrat så att han kan avgöra om eventuella läkemedel, behandlingar eller ingrepp kommer att påverkas. Överdosera ej rekommenderad dos som står på magnesiumcitrats burken.

Magnesiumcitrat och träning

Att man ska hålla sig sund och hälsosam är ingen nyhet, det vet de flesta redan. När du utövar någon form av sport som gör att du svettas förlorar du även stora mängder av viktiga Magnesiumcitrat hjälper vid träning näringsämnen genom svetten. Många ersätter vätskeförlusterna med enbart vatten men detta är inte tillräckligt. Ett magnesiumcitrat är att föredra.

Magnesium är ett av de ämnen som lämnar kroppen genom svetten när du idrottar och det är viktigt att du reglerar näringsförlusterna genom tillskott och mat. Ibland är det fullt tillräckligt att enbart använda livsmedel som källa till magnesiumtillförsel men det är även bra att kunna komplettera med magnesiumcitrat.

Under tuffa träningspass som till exempel löpning, power walk och cykling kan magnesiumhalterna drastiskt minska i takt med att du svettas och detta kan starkt påverka din prestationsförmåga. Undvik detta genom att ta ett magnesiumcitrat.

Magnesiumcitrat under träningspasset

Under träningspass – och annars också – arbetar magnesium med att överföra nervsignaler till  dina muskler. Om magnesiumdepåerna är låga kan denna process inte upprätthållas som förväntat vilket försämrar din prestationsförmåga. Ät ett magnesiumcitrat och kom förberedda till träningen / tävlingen.

Det kan visa sig genom att du under ett lopps sista del inte har möjlighet att hämta de där extra krafterna som behövs för att du ska kunna ta dig över mållinjen med ett förbättrat resultat.

Om du tränar i stark sommarvärme är det naturligt att du svettas mer än normalt och då är det extremt viktigt att du ser till så att kroppen ersätts med de salter och mineraler som går förlorade i de stora svettmängderna. Magnesiumcitrat återställer magnesiumhalterna i kroppen.

Under längre tränings/tävlingspass av nedanstående aktiviteter är det mer viktigt att använda sig av ett tillskott i form av magnesiumcitrat.
 • Löpning ökar kroppens behov av magnesiumcitrat
 • Cykling ökar kroppens behov av magnesiumcitrat
 • Powerwalk ökar kroppens behov av magnesiumcitrat
 • Crossfit ökar kroppens behov av magnesiumcitrat
 • Styrketräning ökar kroppens behov av magnesiumcitrat
 • Simmning ökar kroppens behov av magnesiumcitrat
 • Triathlon ökar kroppens behov av magnesiumcitrat

Tecken på magnesiumbrist

En signal på att dina magnesiumnivåer är låga kan vara att du får muskelkramper eller besvärlig träningsvärk efter dina träningspass. Dessa symtom kan vara ett tecken på att dina magnesiumdepåer är låga men de kan lätt regleras genom magnesiumcitrat som garanterat  upptas till nästan 100 % i kroppen.

När dina magnesiumnivåer och depåer är tillbaka på sina standardnivåer kommer du att uppleva en stor skillnad och muskelkramperna kommer med all sannolikhet att försvinna. Den träningsvärk som du upplevt efter dina träningar kan också försvinna eller signifikant reduceras när magnesiumnivån är reglerad.

Om du tränar regelbundet och speciellt i varm väderlek är det viktigt att du är noga med att öka intaget av magnesium och är det riktigt varmt ute när du tränar ska du räkna med att öka magnesiumintaget med 20 % per träningstimme. En av magnesiumets fördelar är att ämnet kan bygga upp depåer i likhet med vissa vitaminer. Inför och efter ett hårt pass är det extra viktigt med ett magnesiumcitrat.

Detta gör att kroppen har sitt eget lager att ta av men om nivåerna plötsligt börjar sina märks detta väldigt tydligt i form av kroppsliga symtom. Lyckligtvis är det enkelt att återställa magnesiumdepåerna. Tillskott med magnesiumcitrat råder snabbt bot på tomma depåer.

Förträffligt vid allergi

Nötter, mandlar och många frön är väldigt hälsosamma att äta och rekommenderas ofta att användas som snacks. Nötter och mandlar är dessutom väldigt tacksamt att ha med sig. Det är bara Magnesiumcitrat lindrar allergi att stoppa en påse i väskan eller i träningsbagen och ta upp när du känner att du behöver ett hälsosamt mellanmål.

Både nötter, mandlar, sesamfrön och många andra frön är rika på bland annat magnesium, enkelomättat fett, vitaminer och proteiner. Många människor är tyvärr allergiska mot nötter, mandlar och sesamfrön och kan därför inte alls äta dessa rekommenderade och nyttiga mellanmål och då är tillskott i form av magnesiumcitrat ett alldeles perfekt alternativ.

Oavsett om du är nöt- och mandelallergiker eller inte så vill du säker leva ett hälsosamt liv och med hjälp av förnämliga kosttillskott kan du tillgodose kroppens behov genom att börja eller avsluta dagen med magnesiumcitrat enligt de rekommenderade riktlinjerna.

Män och kvinnor behöver olika mycket magnesiumcitrat

Många näringsämnen skiljer sig mellan män och kvinnor när det gäller rekommenderat intag  och så även magnesium. Män är oftast fysiskt större än kvinnor och behöver följaktligen högre koncentration av magnesium.

Kvinnor som genomgår graviditet och som ammar har oftast en högre ämnesomsättning och det kan vara svårt att tillgodose kroppens alla näringsämnen med enbart kost och därför är det rekommenderat att tillför magnesiumcitrat vid graviditet och amning.

Många kvinnor drabbas även av muskelkramper under graviditet och när de ammar och detta är ett vanligt tecken på att magnesiumnivåerna behöver regleras från en negativ nivå till en positiv nivå.

 • Magnesiumcitrat finns att köpa hos bla:
 • Svenskt Kosttillskott
 • Gymgrossisten
 • Proteinbutiken
 • MM Sports
 • Apoteket
 • Proteinbolaget
 • Magnesiumcitrat finns att köpa hos dom flesta kosttillskotts butikerna

Fertiliteten påverkas

Kroppen är ett komplicerat maskineri där många olika faktorer och processer samverkar och där vissa processers kapacitet kraftigt försämras om någon del i kedjan inte fungerar tillfredsställande.

Kvinnor som försöker bli gravida men inte lyckas kan göra ett enkelt test på vårdcentralen för att se om sköldkörteln fungerar optimalt. Det har visat sig att om det föreligger magnesiumbrist kan detta bero på att sköldkörteln antingen över- eller underproducerar vilket kan vara enkelt att åtgärda med ett magnesiumcitrat.

Här bör man dock inleda en utredning av sköldkörtelns funktion och eventuella brister men även komplettera med magnesiumtillskott som kan utgöras av magnesiumcitrat. För att optimera fertilitetsprocessen bör man som kvinna även vara uppmärksam på sina kalciumnivåer eftersom magnesium och kalcium ingår i en samverkande process. Tillskottet av magnesium bör vara dubbelt så stort som kalciumintaget.

Tillskottet av magnesiumcitrat bör vara dubbelt så stort som kalciumintaget.

Hitta en balanserad livsstil

För att både kropp och själ ska må bra gäller det att hitta en balanserad livsstil där fokus ligger  både på det kroppsliga och mentala planet. Idag utsätts vi för väldigt mycket stress och det är inte ovanligt att arbetsgivare ställer höga krav på sina anställda.

Under stressiga perioder behövs ett magnesiumcitrat extra mycket. Att prestera bra på jobbet och på fritiden är för många en dröm som ibland kan vara svår att uppnå. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och tolka dessa på rätt sätt.

En obehaglig känsla i benen som dyker upp mellan varven, en ökad nedstämdhet eller tilltagande hjärtklappning är alla symtom som ska tas på absolut största allvar. Magnesiumcitrat kan hjälpa mot dessa symptom.

För att komma underfund med vad som orsakar de negativa symtomen kan det vara bra att göra en kartläggning av sitt vardagsliv.

Trivs jag på jobbet? Får jag möjlighet att träna så mycket som jag vill? Hinner jag träffa vänner? Blir jag stressad av att glömma skicka födelsedagskort till släkten? Kommer jag ihåg att tacka ja till alla barnkalas som barnen blir bjudna på? Svaret på dessa frågor och många fler kan ge dig en vink om vad som orsakar de kroppsliga symtom som får dig att må dåligt.

Magnesiumcitrat hjälper i stressade situationer

Oavsett om det är möjligt eller inte att dra ner tempot i ditt vardagsliv kan du hjälpa dig själv på ett enkelt sätt genom att se till så att mineralbalansen i kroppen är på topp. Magnesiumcitrat hjälper dig framåt mot ett hälsosammare liv

När halterna av magnesium och andra nödvändiga näringsämnen är tillfredsställande kommer kroppens alla system att känna av detta och du kommer att märka det genom att ett efter ett av de obehagliga symtomen försvinner.

Magnesiumcitrat kan nämligen göra under så att du inte längre upplever vare sig nedstämdhet, kramp i benen, hjärtklappning eller ångest trots att du fortsätter i ditt vanliga tempo. När de plågsamma symtomen försvinner från kroppen är det nästan som ett nytt liv tar sin början. Att vakna utvilad på morgonen och känna sig glad är en stor hälsovinst.

Förutom intaget av magnesiumcitrat kan du komplettera med nyttiga livsmedel som till exempel bovete, baljväxter, olika sorters nötter, spenat, kött och fisk och på så sätt ge näring till kroppens alla fysiologiska processer.

Magnesiumtillskott förbättrar dina träningsresultat

Det är så gott som alltid en positiv hälsoeffekt att ta in regelbunden träning i livet. Träning behöver inte bestå av ett dyrt gymkort eller flashiga träningskläder utan det går att utöva fysisk aktivitet nästan precis var som helst. Om du är disciplinerad kan du genomföra träningen hemma i vardagsrummet eller på altanen.

Långa och regelbundna promenader bygger upp din kondition och förbränner kalorier. Simning, cykling, löpning, olika former av kampsport, bollsporter, vintersporter och mycket annat är oftast välkommet för både stressade och icke stressade kroppar. Oavsett träningsform behövs ett magnesiumtillskott gärna i form av magnesiumcitrat.

Att skapa bra vardagsrutiner som består av moment som gör att kroppen mår bra är ytterst viktigt och i denna process spelar kosten en stor roll. Ibland kan det vara svårt att hitta en välbalanserad kost och för att inte behöva lägga ner tid på kostsammansättning kan du istället använda dig av godkända kosttillskott. Magnesiumcitrat kan med fördel ingå i dina vardagsrutiner och kommer garanterat att göra märkbar skillnad på din livsstil – en skillnad som blir påtaglig.

 • Magnesiumcitrat sägs:
 • Förbättra kroppens återhämtning
 • Förbättra vätskenivåerna i kroppen
 • Hjälpa dig med sömnen
 • Reparera kroppens celler
 • Underlätta kroppens upptag av kalcium
 • Motverka Diabetes
 • Motverka kroniskt trötthetssyndrom
 • Magnesiumcitrat motverkar Benskörhet

Flera undersökningar ger stöd åt sunda magnesiumnivåer

Det pågår alltid en rad olika forskningsprojekt runt om i världen och på senare år har intresset för matens och näringsämnenas effekter och nytta ökat dramatiskt.

Det finns i dag forskning som tyder på att vissa former av cancer och inflammatoriska processer i kroppen kan motverkas genom att bland annat nivåerna av magnesium ligger på en stabil nivå.

Andra fakta visar tydligt att magnesium har en huvudsaklig betydelse för bildandet av hormonet serotonin som har en lugnade och avslappnade effekt på kroppen. Genom att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att mota sjukdomar och negativa tillstånd kan du hjälpa till genom att addera magnesiumcitrat till din kost. Ett litet kosttillägg ger dig stora hälsovinster på både kort och lång sikt och hjälper dig undvika att drabbas av magnesiumbrist.

Slutord Magnesiumcitrat

Det är viktigt att understryka att det är du, enbart du, som känner din kropp bäst och därför är det viktigt att du konsulterar läkare och hälsopersonal om du skulle uppleva några symtom som du inte mår bra av.

Det är också av yttersta vikt att du informerar vårdgivare om vilka preparat som du använder och här görs ingen skillnad på läkemedel och kosttillskott utan allt ska nämnas för behandlade personal. En sund och stark kropp kommer inte av sig själv men kan få hjälp att hitta en bra balans som ger dig ett bättre välbefinnande.

Magnesiumcitrat är den bästa formen av magnesium och ger dig många ovärderliga hälsoeffekter.