Magnesiumolja

Magnesiumolja – ett måste för dig som vill ha ut max?

Har du känt dig trött och hängig på sistone? Eller har du ofta muskelvärk och kramp? Anledningen till detta kan mycket väl vara att din kropp har magnesiumbrist. Magnesiumolja är något som används av mängder av människor, både atleter, idrottare och “vanliga”. Att oljan har många fördelar rådet det inga tvivel om. Det går nästan att likna magnesiumolja som en slags Magnesiumolja bidrar till ökad återhämtning mirakelolja, vi ska förklara varför.

Magnesium är något som finns i många livsmedel, exempelvis mineralsalt, pumpafrön, kakaofett, linfrön och vetekli. Kanske har du inte fått i dig tillräckligt på sistone? I så fall kan du märka att du får huvudvärk, muskelsvaghet, problem med matsmältningen och till och med ångest och depression. Om du upplever att du drabbats av symtom som tyder på att du har magnesiumbrist kan du korrigera de flesta av dessa problem med hjälp av olika magnesiumoljor.

Magnesium kan hjälpa dig som har muskelvärk eller kramp. Smörj helt enkelt in kroppen med oljan och låt den verka. Att smörja kroppen med magnesiumolja är bra att göra under en period för att se resultat. Magnesiumolja är en slags mineral som kroppen behöver för att hålla sig i rätt balans. Förutom att olja av magnesium kan lindra värk och kramp kan du även känna dig piggare och få mer energi. Magnesiumolja är bra för bland annat:

 • nervfunktionen
 • leverns funktion
 • matsmältningen
 • hjärtat
 • immunförsvaret

Som du ser finns det  många positiva effekter på din kropp vid användning av olja av magnesium, både utvändigt och invändigt. Många som är stressade kan se stora förbättringar genom att använda magnesiumolja eftersom oljan har en lugnande effekt på kroppen. Om du äter dåligt och ensidigt, sover för lite eller tränar alldeles för hårt, kan du mycket väl få magnesiumbrist.

Stora hälsofördelar

Fördelarna är många. Till skillnad från tabletter går oljan in via huden, detta gör att oljan slipper gå via matsmältningen. En stor fördel med magnesium olja är att oljan enkelt går in i huden och du kan uppleva hälsoeffekterna snabbare. För dig som ibland får problem med magen skulle magnesiumtabletter kunna göra dig lös i magen. Med magnesium olja slipper du problemet! Magnesiumolja förbättrar hälsan?

När vi får brist på magnesium i kroppen kan du uppleva många olika symptom. Ofta får nämligen kroppen även brist på kalcium, något som kan leda till en ojämn hjärtrytm eller benskörhet. Dock är det många som misstar magnesiumbrist för kalciumbrist. När personen i fråga väl börjar äta kalciumtillskott kommer det förmodligen inte fungera eftersom det är magnesiumbrist som ligger bakom problemen. Genom att regelbundet använda magnesium olja kan du se till att hålla kroppens mineraler och enzymer i schack. Kvinnor rekommenderas ett intag av 280 mg magnesiumolja per dag och män 350 mg av magnesiumolja. För barn räcker det med 200 mg magnesium olja, beroende på barnets ålder.

Magnesium olja kan mycket väl vara ett av de viktigaste mineralerna för dig att få i dig dagligen. Anledningen? Magnesium olja hjälper till att aktivera 300 biokemiska reaktioner i kroppen, exempelvis matsmältning, metabolism av protein och fett samt energiproduktion. Om du försöker gå ner i vikt kan vi därmed konstatera att magnesiumolja är oerhört viktigt eftersom den hjälper din matsmältning att hålla igång som den ska. En annan stor hälsofördel med magnesiumolja är att den hjälper dina muskler att slappna av. För dig som tränar hårt kommer du märka att magnesium olja är väldigt viktigt.

Träning och magnesiumolja

För dig som tränar ofta och hårt är du säkert själv medveten om att en bra kost och mycket sömn är viktigt. Men även magnesium olja är viktigt eftersom den har goda effekter på dina muskler. För att dina muskler ska kunna slappna av efter ett hårt träningspass behöver din kropp ha tillräckligt goda nivåer av magnesium i kroppen, annars blir du stel. Genom att smörja dina muskler med magnesium olja ger du dig själv en extra boost och det blir lättare att återhämta dig efter träningen.

Eftersom magnesium olja även har visat sig ha goda effekter på energin är den extra viktig att använda under träningen. Eftersom du behöver all energi du kan få för att orka prestera maximalt kan du med fördel smörja in dig med magnesium olja innan träningspasset. Inte nog med att magnesium olja ger din kropp mer energi inför träningen, dina muskler kommer även att slappna av lättare efter själva träningen vilket betyder att du återhämtar dig snabbare. Tack vare dessa stora hälsofördelar med magnesium olja är det mängder av idrottare och atleter som dagligen använder magnesium olja för att orka prestera mer och bättre.

Vid Hård träning?

För dig som tränar hårt och som inte får i dig tillräckligt mycket magnesiumolja kommer du förmodligen uppleva sömnproblem, muskelkramp, trötthet och att du inte orkar prestera till fullo. Eftersom magnesiumolja aktiverar vårt avslappnade nervsystem hjälper magnesium olja dina muskler att koppla av. Motsatsen blir att musklerna kan krampa och att du blir stel, inte särskilt optimalt under träningen. För dig som tränar hårt och som känt dig lite hängig på sistone kan du med fördel tappa upp ett magnesiumbad. Du häller upp ett vanligt bad sedan häller du i lite magnesium olja.

Låt kroppen absorbera magnesium olja och känn dig piggare, avstressad och motiverad. En kort mening som förklarar funktionen med magnesium olja “kalcium får din kropp att kunna greppa, magnesium får din kropp att kunna släppa taget”.

Borde jag använda magnesiumolja?

De flesta människor kan dra nytta av hälsofördelarna med magnesium olja, men vissa personer kan verkligen ha användning för magnesiumolja. Vi har samlat en lista på människor som kan uppleva hälsoförbättringar med magnesium olja:

 • Personer med förstoppning
 • Vid sömnproblem eller trötthet
 • Personer med muskelkramp
 • Vid mycket stress
 • Personer med övervikt
 • Kvinnor som upplever premenstruella problem
Oavsett om du lider av svåra problem eller endast har lite problem från och till kan du med fördel testa magnesium olja, det kan göra stor skillnad. Fördelen med att smörja in magnesiumolja på huden är att huden är kroppens största organ. Du kan med andra ord se till att din kropp får i sig magnesium olja snabbare. De ovanstående problemen orsakas ofta av diverse saker, exempelvis kan du lida av förstoppning om du äter mycket vitt bröd eller vitt mjöl, om du får i dig för lite protein eller om du äter för lite grönsaker.

Förbättra sömnen

I dagens stressiga samhälle är det inte konstigt att så många lider av sömnsvårigheter. Om du också upplever att det är svårt att sova eller att du störs i sömnen, kan magnesium olja vara lösningen på dina problem. För dig som lider av sömnproblem kan du med fördel testa att smörja in kroppen med magnesiumolja på kvällen innan du går och lägger dig. Eftersom magnesiumolja gör nerverna i kroppen avslappnade kommer det bli enklare att somna och även att sova i längre perioder utan att vakna. Även för dina muskler är magnesiumolja riktigt bra. Om du tränar hårt gör du av med mycket mer magnesium och behöver därför mer magnesium olja för att hålla rätt balans i kroppen. När musklerna kan slappna av brukar det även bli lättare för sinnet att stressa ner och då blir det enklare att somna.

Magnesiumolja mot värk

Det är många av oss som lider av värk och kramp i kroppen. Ett vanligt problem som människor i alla åldrar kan uppleva är muskelkramp i vaderna. Även gravida kvinnor kan uppleva vadkramp. För att slippa detta smärtsamma problem kan du prova att massera in magnesium olja på vaderna. Själva magnesiummolekylen är relativt stor och ibland kan du uppleva en lätt rodnad i huden efter att du masserat in magnesium olja. Detta är dock inget farligt och försvinner snabbt. När du väl ökar intaget av magnesiumolja brukar rodnaden inte infinna sig längre. Ett tips är dock att inte smörja in magnesium olja direkt efter rakning.

När du smörjt in magnesium olja på huden kan det hända att du känner en viss pirrning i huden, detta är helt normalt. Skulle du tycka att det känns obehagligt när du smörjer in magnesium olja på huden på grund av den kittlande känslan kan du testa att spä ut magnesium olja med lite vatten.

Vid oro

Många av oss känner ofta en viss oro eller stress i vardagen, något som egentligen inte är särskilt konstigt. Idag jobbar de flesta av oss länge och hårt samtidigt som vi har en fritid att hinna med. För att inte känna dig stressad och orolig på kvällarna när du väl kommer hem efter jobbet, kan du massera kroppen med magnesium olja. Effekterna som magnesium olja har på just stress, oro och ångest är enorma.

Mängder av människor har testat magnesium olja och upplevt att stress har reducerats och att ångesten försvunnit. Om du är orolig över vissa saker, exempelvis flygresor eller något annat, kan du med fördel prova att smörja in dig med magnesiumolja. Detta, tillsammans med lugn och skön musik, kan hjälpa dig slappna av både i musklerna och även i sinnet.

Kan man få för mycket?

Precis som med allt annat här i världen är det inte bra att få i sig för mycket magnesium olja, men du behöver inte oroa dig. Kroppen kan ta hand om ett överskott av magnesium olja, den tar helt  enkelt åt sig vad den behöver och skickar resten av överskottet vidare till urinen. Njurarna klarar av att sortera bort upp till 60 gram överskott av magnesiumolja. För dig som är frisk behöver du inte vara orolig över ett överskott av magnesiumolja eftersom det inte medför några risker eller någon fara för din kropp.

Om du däremot lider av en nedsatt njurfunktion bör du vara lite extra försiktig med tillskott. Ett överskott av magnesiumolja för dig med njurproblem kan innebära en förgiftning som orsakar trötthet, en oregelbunden hjärtrytm och till och med förvirring. Om du är fundersam över om du kan ta magnesiumolja med den sjukdom du har, är det alltid bäst att rådfråga en läkare.

Hjälp vid premenstruella problem

Många kvinnor lider av premenstruella problem. Problemen varierar naturligtvis från kvinna till kvinna men kan exempelvis vara illamående, smärta, huvudvärk, irritation och sömnsvårigheter. Många kvinnor med dessa problem har testat magnesium olja och faktiskt upplevt stora förbättringar, särskilt när det kommer till reducering av smärta. Även hormonsvängningar och värk kan försvinna eller lindras rejält med hjälp av magnesium olja.

Kom ihåg att vissa andra mediciner eller kosttillskott inte fungerar särskilt bra tillsammans med magnesium olja, exempelvis antiinflammatoriska mediciner eller olika preparat för diabetes. I vanlig ordning – om du är osäker, rådgör alltid med din läkare innan du börjar med ett nytt kosttillskott som magnesium olja.

Vilka kosttillskott kombinerar du med oljan?

Magnesiumolja är ett riktigt bra och effektivt kosttillskott som du ofta kan använda även med andra mediciner eller kosttillskott. Men ibland har magnesiumolja en nedsättande effekt på andra läkemedel. Du bör kolla upp vad som gäller för kosttillskott för bland annat kalcium, järn och fosfor eftersom kroppen kan ha svårigheter med att ta upp dessa näringsämnen när du samtidigt använder magnesiumolja. Du kan även äta olika kosttillskott för att göra det ännu enklare för kroppen att ta upp magnesiumolja, bland annat B6 och C-vitamin.

Bra för huden?

Även om du smörjer in magnesiumolja på huden är det främst för att få hälsofördelaktiga resultat i kroppens organ. Men faktum är att magnesiumolja faktiskt även kan ha positiv inverkan även Magnesiumolja positivt för huden på själva huden. För dig som har små knottror på armarna kan du testa att smörja in magnesiumolja där. Eftersom magnesiumolja har ett mycket lågt pH-värde har magnesiumolja möjlighet att lösa upp pyttesmå keratinpluggar som orsakar dessa knottror. Om du har knottror även på låren eller i ansiktet kan du testa magnesiumolja även där.

Även om det kallas för magnesiumolja är det faktiskt inte en olja. Namnet kommer från att magnesiumolja innehåller en mycket hög halt av magnesiumklorid som blandats med vatten. Denna blandning ger en ganska oljeliknande konsistens. Idag kan du köpa mängder av olika varianter av magnesiumolja, olika varumärken är bland annat Clearlife, Ancient Minerals och Zechal. Du kan faktiskt till och med göra din alldeles egen magnesiumolja på ett relativt enkelt sätt, du behöver:

½ dl magnesiumflingor
1 dl destillerat vatten
1 glasflaska

Ingredienserna kan du oftast hitta i hälsobutiker och för att blanda ihop din magnesiumolja värmer du upp vattnet till 39 grader, därefter tillsätter du dina magnesiumflingor och rör om tills flingorna löst upp sig. Därefter får vattenblandningen svalna och sedan kan du använda din alldeles egen magnesiumolja. Du får en längre hållbarhet på din magnesiumolja när du använder destillerat vatten.

Historia

Som allt annat här i världen har även magnesiumolja en historia och den börjar i Grekland. Under forntidens Grekland, i orten Magnesia (förstår du kopplingen?), hittade man glaubersalt, även kallat natriumsulfat. Ganska snabbt upptäckte människorna hälsofördelarna med att äta detta och man använde det i flera hundra år mot förstoppning. Det dröjer länge, till år 1850, innan man till slut upptäcker att den mänskliga kroppen producerar magnesium rent naturligt.

Magnesiumolja är en blandning som gör det enkelt för kroppen att ta åt sig det viktiga mineralet. På jorden finns cirka 2 % magnesium på själva jordskorpan och ytterligare 1,14 % återfinns i haven. Magnesium är livsviktigt för oss människor och med magnesiumolja kan du alltid se till att du har tillräckligt.

Förutom att magnesiumolja är viktigt för att kroppen ska få i sig just magnesium, fungerar är magnesiumolja även användbart eftersom den hjälper kroppen absorbera andra näringsämnen som bland annat kalcium och fosfor. För att din kropp inte ska uppleva nervös hyperaktivitet kan du använda magnesiumolja.

Magnesiumolja har dessutom en mycket stimulerande effekt på hypofysen och gör att vi känner oss lugnare och avstressade. En riktig mirakelmineral om du frågar oss!

Magnesiumolja försvinner vid matlagning

Magnesiumolja finns naturligt i många livsmedel men riskerar att försvinna vid tillagning. Precis som att andra viktiga mineraler och vitaminer försvinner när du häller honung i kokhett vatten  försvinner även magnesiumolja från bland annat grönsaker under stekning. För att spara de viktiga mineralerna i magnesiumolja kan du spara vattnet och använda det till kokning.

Att hälsofördelarna med magnesiumolja är enorma kan vi nu konstatera. Det är heller inte särskilt konstigt att många hudvårdsterapeuter och massörer/massöser använder just magnesiumolja under massage eftersom det gör att kroppen slappnar av samtidigt som du kan känna dig påfylld med ny energi.

Att ge dig själv en energiboost, minska stressen och må bättre med hjälp av magnesiumolja är ett väldigt enkelt sätt för ett bättre välbefinnande. Du kan hitta många olika varumärken som säljer magnesiumolja, men oftast är det samma sak i, du kan köpa magnesiumolja på såväl apoteket som i en hälsokostbutik. Eller så kan du testa att göra din alldeles egen magnesiumolja.

Slutord

Vi hoppas att du lärt dig något nytt om magnesiumolja och om hur den kan hjälpa just dig. För dig som tränar hårt kan du behöva öka doseringen av magnesiumolja lite eftersom kroppen svettas ut stora mängder magnesium under träningen. Få in det som rutin att massera kroppen med magnesiumolja var dag och upplev hälsofördelarna i det långa loppet. Magnesiumolja är en billig investering i din egen hälsa. Kom ihåg att magnesium inte bara finns som olja, du kan även hitta magnesiumkapslar eller magnesiumspray för dig som föredrar det.